Ga naar de inhoud
Koopzondag Maastricht

Koopzondag in Maastricht

Maastricht is een van de oudste steden van Nederland en staat bekend om haar charmante straatjes en uitgebreide winkelaanbod. Dit maakt het het een perfecte stad voor een dagje shoppen op koopzondag. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten voor een geslaagde koopzondag in Maastricht, van winkels en horeca tot parkeerplekken. 

Wanneer is koopzondag in Maastricht?

Maastricht houdt het vrij simpel met koopzondagen: elke zondag is koopzondag! De meeste winkels in het centrum zijn dan geopend tussen 12.00 en 17.00 uur, sommige tussen 12.00 en 18.00 uur. Ook in de populaire gedeeltes zoals Wijck en het winkelcentrum Entre Deux is er elke week koopzondag. Op andere plekken kunnen de openingstijden afwijken.

Pinksteren

Dit jaar valt Pinksteren op zondag 19 en maandag 20 mei 2024. Op zondag 19 mei is er geen koopzondag in Maastricht, de winkels zijn dan gesloten. Een uitzondering hierop zijn de levensmiddelen winkels, de meeste supermarkten zijn ook op Eerste Pinksterdag geopend. Op Tweede Pinksterdag is er echter wel een koopzondag en zijn de winkels open. Zowel de winkels in het centrum als in de verschillende winkelcentra zijn dan geopend. Tijdens Tweede Pinksterdag zijn de meeste winkels geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Speciale data koopzondagen

Daarnaast zijn er een aantal bijzondere feestdagen waarbij de winkels geopend zijn of juist de deuren gesloten blijven.

 • Donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaart) – winkels geopend
 • Zondag 19 mei 2024 gesloten (eerste Pinksterdag) – winkels gesloten
 • Maandag 20 mei 2024 (tweede Pinksterdag) – winkels geopend
 • Zondag 2 juni 2024 gesloten i.v.m. zondag van de Reuzenstoet in de binnenstad van Maastricht
 • Woensdag 25 december 2024 (eerste Kerstdag) – winkels gesloten
 • Donderdag 26 december 2024 (tweede Kerstdag) – deel winkels geopend

Koopavond in Maastricht

In Maastricht is het iedere donderdag koopavond. Op donderdagavond zijn de meeste winkels in de binnenstad, als ook de winkels in Entre Deux en Mosae Forum geopend tot 21.00 uur. Handig als je doordeweeks werkt en geen zin hebt om tijdens de drukte van het weekend je shopping te moeten doen.

Zondag winkelen in Maastricht

Maastricht is een heerlijke stad voor een weekend winkelen. Er zijn verschillende plekken in de stad waar je je winkelhart ophalen kunt.

Winkelen in het centrum van Maastricht

In het centrum van Maastricht vind je de oude binnenstad. Hier kun je niet alleen 7 dagen per week heerlijk winkelen, het is ook nog eens een prachtig oude stad met mooie gebouwen. Een gebouw wat je zeker niet mag missen is de Boekhandel Domincanen. Ook al ben je geen boekenliefhebber, deze prachtige omgebouwde kerk is het bezoeken waard. Bovendien kun je er ook terecht voor een lekker kopje koffie.

Het belangrijkste winkelgedeelte vind je tussen het Vrijthof en de Markt. Met name de Muntstraat en de Wolfstraat zijn de ware favoriete! Je vindt hier zowel speciaalzaken als winkelketens. 

Het centrale punt is het Vrijthof. Hier vind je diverse gezellige bars en restaurants. Je kunt er terecht voor een kopje koffie met Limburgse vlaai of na het shoppen voor een hapje te eten.

Entre Deux

Aan het Vrijthof vind je ook het Entre Deux winkelcentrum. Hier vind je de grotere merken zoals Zara, Hollister, Only en Jack and Jones. Het is een overdekt winkelcentrum dus ook fijn om te bezoeken op een regenachtige zondag. De winkels in Entre Deux zijn elke zondag geopend van 12.00 tot 18.00 uur.

Mosae Forum

Nog een centraal gelegen winkelgebied met winkels als H&M en ICI Paris XL. De winkels in Mosae Forum zijn elke zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Wijck

Wijck is het deel van Maastricht dat als je vanaf het station komt voor de centrale brug over de Maas ligt. Je vindt hier charmante straatjes met specialere winkels. Hier vind je meer speciaalzaken en delicatessenwinkels. De sfeer in Wyck is net wat sjieker dan in de rest van de stad.

Jekerkwartier

Niet zo bekend bij het grote publiek, maar meer een niche is het Jekerkwartier. Hier kun je terecht als je houdt van antiek, kunst en boeken. Het is heerlijk om rustig te slenteren en al het moois te bekijken. Informeer vooraf wel goed of er in dit deel van Maastricht ook koopzondag is.

Parkeren in Maastricht

Kom je met de auto naar een koopzondag in Maastricht? Dan is het niet heel makkelijk om een parkeerplek in het centrum te vinden. Bovendien ook op zondag geldt betaald parkeren in het centrum. Ditzelfde geldt trouwens ook voor koopavond: ook tijdens de koopavond is er betaald parkeren.

Beter is het om gebruik te maken van een van de liefst 15 parkeergarages. Deze zijn wel altijd betaald op koopzondag. Waarbij je op verschillende andere plekken buiten het centrum ook op koopzondag gratis kunt parkeren.

 • Q-Park Vrijthof: de meest centrale parkeergarage van Maastricht. Vanuit hier loop je zo het Vrijthof op en daarna loop je door de winkelstraten van de binnenstad in. Dit is wel meteen de duurste parkeergarage.
 • Q-Park Entre Deux: het Entre Deux heeft een eigen parkeergarage. Wel zo handig dus als je specifiek in dit winkelcentrum wilt gaan shoppen. Bovendien ligt dit ook binnen een paar minuten lopen van het Vrijthof en binnenstad.
 • Q-Park Mosae Forum & Q-Park Bassin: Iets voordeliger en nog steeds centraal.
 • Q-Park de Griend: deze is aan de andere kant van de Maas. Vanuit hier kun je nog steeds makkelijk naar Wijck lopen en de brug over naar de binnenstad.

Horeca in Maastricht

Na het shoppen genieten van een goede maaltijd of een drankje? Wij zetten een paar populaire opties voor je op een rij:

 • Café Sjiek: Misschien wel het bekendste café van Maastricht, ideaal voor een traditionele Maastrichtse lunch.
 • Tout à Fait: Als je zin hebt in een sterrenmaaltijd.
 • De Preuverij: Klein en gezellig, perfect voor een borrel na het winkelen.
 • Café Zondag: Voor een relaxte sfeer en goede koffie. Over de brug in Wyck.

In Maastricht is iedere zondag koopzondag, waardoor het een levendige stad blijft. Houd er wel rekening mee dat in het weekend winkelen een stuk drukker is dan doordeweeks. De combinatie van diverse winkelgebieden, voldoende parkeermogelijkheden en een breed scala aan horeca maakt Maastricht tot een aantrekkelijke bestemming voor zowel toeristen als lokale shoppers. Plan je dag goed om het meeste uit je bezoek te halen!

Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking tot koopzondagen in Maastricht.

Wat zijn de openingstijden van winkels op zondag in Maastricht?

Op koopzondagen zijn de winkels in de gemeente Maastricht meestal geopend tussen 12.00 en 18.00 uur. Supermarkten mogen open zijn van 08.00 tot 18.00 uur.

Is er gratis parkeergelegenheid beschikbaar tijdens koopzondagen in Maastricht?

Ook op zondag geldt betaald parkeren in Maastricht. Met name de parkeergarages Vrijthof zijn duur. Gratis parkeren kan alleen als je meer buiten het centrum parkeert. Je zult dan een stukje moeten lopen naar de binnenstad.

Zijn er speciale koopzondagen in Maastricht rond de kerstperiode?

Rond de kerstperiode zijn er vaak speciale koopzondagen in Maastricht, maar de exacte data en tijden kunnen per jaar verschillen. Houd lokale aankondigingen in de gaten voor de meest actuele informatie.

Hoe laat sluit Zara in Maastricht op koopzondagen?

De sluitingstijd van Zara in Maastricht op koopzondagen kan variëren. Het is raadzaam om voor de zekerheid de specifieke openingstijden direct bij Zara te controleren.