Ga naar de inhoud
koopzondag Volendam

Koopzondag in Volendam

Volendam is natuurlijk veel meer dan winkelen! Het is de sfeer, de haven, de nostalgie en het stiekeme o zo leuke toerist in eigen land gevoel wat deze plaats geeft! Maar als je Volendam op een zondag gaat bezoeken, dan wil je natuurlijk wel weten of het koopzondag is. Bovendien wil je het misschien combineren met andere leuke evenementen of activiteiten, dus lees snel verder!

Wanneer is er koopzondag in Volendam?

Elke zondag is het koopzondag in Volendam. Standaard mogen de winkels in deze gemeente namelijk van maandag tot en met zondag open zijn. Dat betekent dat je elke zondag terecht kunt om lekker te shoppen. Op koopzondag zijn de meeste winkels in het centrum van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Wanneer is er koopavond in Volendam?

Op vrijdagavond is er koopavond in het centrum van Volendam. Het overgrote deel van de winkels is dan tot 20.00 uur geopend. Handig als je overdag niet eraan toe komt om je boodschappen te doen. Of leuk wanneer je het combineert met een hapje of drankje in de stad!

Winkelen in Volendam

Het centrum

Het centrum van Volendam is compact en charmant, het bestaat uit de dijk en de straatjes die direct daarachter en eraan vast liggen. De belangrijkste winkelstraat is de Zeestraat, waar je een verscheidenheid aan winkels en leuke boetiekjes kunt vinden. Denk aan modewinkels, schoenenwinkels, en leuke cadeauwinkels.

Verderop in de straat bevindt zich de Haven, hier kun je tijdens het winkelen genieten van het mooie uitzicht over het Ijsselmeer. Ook zie je op heel veel plekken souvenierswinkels. Eigenlijk is Volendam niet de beste winkelstad, maar je gaat er vooral naar toe voor de combinatie van leuk winkelen gecombineerd met de gezellige sfeer en het mooie uitzicht!

De Stient

Naast het centrum kun je ook terecht bij winkelcentrum de Stient. Dit winkelcentrum is iets kleiner, maar heeft een goede selectie van winkels. Zo vind je er een bakker, een slager, een slijterij en een bloemist. Daarnaast is er voor de dagelijkse boodschappen ook een Albert Heijn. Voor kleding kun je er onder andere terecht bij Danny’s Fashion, M-Zone en Shoeby. Er zijn nog een aantal andere speciaalzaken. De Stient heeft een eigen parkeerterrein, wat het een handige optie maakt voor bezoekers. Helaas zijn alle winkels op zondag gesloten.

Parkeren in Volendam

Volendam wordt vooral in de zomer overspoeld door toeristen. Daarom kan parkeren lastig zijn, zeker tijdens de drukte van koopzondag. Gelukkig is hier rekening mee gehouden door voldoende parkeerplekken aan de rand van het centrum te creëren. Het grote voordeel is dat er heel veel gratis parkeermogelijkheden in Volendam zijn.

In het centrum van Volendam vind je een aantal blauwe zones. Hier mag je auto met blauwe kaart voor maximaal 1,5 uur blijven staan. ook kleinere parkeerplaatsen beschikbaar, zoals die aan de Zeestraat en de Voorhaven. Houd er echter rekening mee dat deze plaatsen snel vol kunnen zijn, vooral op drukke dagen. Ook kun je met blauwe kaart parkeren rondom Partycentrum De Amvo en onder winkelcentrum Het Havenhof.

Gratis parkeren

Je kunt op een aantal plekken gratis parkeren in Volendam. De grootste parkeerplaats vind je bij het Roompot vakantiepark Marinapark. Hier is er plek voor 300 auto’s en de grootste kans dus dat je ook n plekje voor jouw auto vindt. Bovendien loop je vanuit hier in nog geen 10 minuten naar het centrum.

Een andere fijne optie is de parkeerplaats van het Slobbeland. Ook hier kun je gratis parkeren en sta je binnen enkelen minuten midden op de dijk van Volendam of in de haven.

Een derde optie om gratis te parkeren in bij het parkeerterrein aan de Parallelweg. Dit terrein ligt op loopafstand van de belangrijkste winkelstraten en de Haven, wat het een handige locatie maakt. Echter in de drukke periodes kan de route naar de Parallelweg heel druk zijn, houd hier dus rekening mee!

Parkeren in Volendam kan soms een uitdaging zijn, vooral tijdens drukke periodes zoals koopzondagen en -avonden. Gelukkig zijn er diverse parkeermogelijkheden zowel in het centrum als bij de winkelcentrums. I

Horeca in het centrum

Volendam staat niet alleen bekend om zijn winkels, maar ook om zijn gezellige horeca. Het centrum biedt een breed scala aan eet- en drinkgelegenheden, van traditionele cafés tot moderne restaurants. Aan de Haven vind je tal van visrestaurants waar je kunt genieten van verse zeevruchten en lokale specialiteiten zoals paling en kibbeling. Deze restaurants bieden vaak een prachtig uitzicht over het water, wat je maaltijd extra speciaal maakt.

Naast visrestaurants zijn er ook diverse cafés en bistro’s waar je terecht kunt voor een kop koffie, een lunch, of een borrel. Café Spaander is een historisch café aan de Haven en is populair bij zowel de locals als de toeristen. Hier kun je genieten van een drankje in een authentieke Volendamse sfeer. Nog meer typisch Volendams kun je vinden bij Restaurant Café van den Hogen en restaurant de Dijk.

Voor wie op zoek is naar iets moderners, zijn er ook trendy eetgelegenheden zoals het Lotje Wine & Dine aan de Zeestraat. Dit restaurant biedt een eigentijds menu met internationale gerechten en een uitgebreide wijnkaart. Het is de perfecte plek voor een gezellige avond uit na een dagje winkelen.

Leuke activiteiten op zondag

Naast winkelen en eten, biedt Volendam ook tal van andere leuke activiteiten voor een koopzondag. Allereerst kun je een bezoek brengen aan het Volendams Museum. Hier krijg je een kijkje in de rijke geschiedenis en cultuur van Volendam. Je kunt er meer leren over o zo bekende klederdracht, de oude ambachten en historische gebeurtenissen. Tot en met 31 december 2024 vind je er de expositie “Volendam, een muzikale reis door de eeuw”. Het museum is elke dag, dus ook op zondag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Eigenlijk kun je Volendam niet verlaten zonder een leuke foto in klederdracht. Niet alleen heel leuk voor buitenlandse toeristen, maar ook voor Nederlanders! Bij Foto de Boer in de haven kun je terecht voor zo een unieke foto. En wil je zelf echt niet op de foto? Dan is het alsnog leuk om hier even langs te lopen om de foto’s te bekijken van BN’ers in klederdracht.

Een andere populaire activiteit is een boottocht op het IJsselmeer. In de haven zie je verschillende boten klaar liggen die meerdere keer per dag een rondvaart aanbieden. Je dan via de kust van Volendam langs andere dorpen in de buurt en weer terug. Dit is een unieke manier om dit deel van Noord-Holland te leren kennen!

Kortom, Volendam op koopzondag is meer dan alleen winkelen! Je kunt een terrasje op de dijk pakken om te genieten van het uitzicht en een lekker stukje vis. Daarnaast kun je er ook cultuur snuiven in het museum en natuurlijk een traditionele klederdracht foto laten maken. Het fijne bij een bezoek aan deze stad is dat er veel plekken zijn voor gratis parkeren. Maar dan moet je er wel vroeg bij zijn, want zeker in de zomer kan het druk worden!