Ga naar de inhoud
Zijn de winkels open met Pinksteren?

Zijn de winkels open met Pinksteren?

Pinksteren valt dit jaar op zondag 19 en maandag 20 mei 2024. Of de winkels open zijn tijdens Pinksteren is plaatsgebonden. In de meeste plaatsen geldt dat tijdens Eerste Pinksterdag de winkels gesloten zijn. UItzondering hierop zijn de supermarkten en eventueel ook de winkels in de grotere steden. Op Tweede Pinksterdag zijn er op veel meer plekken de winkels geopend. Ook de bouwmarkten en woonboulevards zijn dan meestal geopend. Uitzonderingen hierop zijn de kleinere en meer religieuze plaatsen.

Supermarkten

Bijna in het gehele land zijn de supermarkten op zowel Eerste Pinksterdag als Tweede Pinksterdag geopend. Vaak hebben supermarkten wel aangepaste openingstijden: ze gaan later open en ook weer eerder dicht. Dit verschilt echter heel erg per plaats en per winkel. Controleer daarom altijd de openingstijden tijdens Pinksteren van de supermarkt bij jou in de buurt voor de exacte openingstijden.

Retail winkels

Wil je gaan shoppen tijdens Pinksteren? Dan wil je natuurlijk weten of de retailwinkels geopend zijn en dan met name waarschijnlijk de kledingwinkels. Op 1e Pinksterdag zijn de meeste winkels gesloten, met uitzondering van de winkels in een aantal grote steden.

Winkels mogen op 2e Pinksterdag in de meeste steden wel geopend zijn. Hierbij is het sterk afhankelijk van de plaats of de winkels open of gesloten zijn. Zijn de winkels open? Dan zijn er andere openingstijden dan een normale maandag: meestal worden die van koopzondag aangehouden.

Bouwmarkten

Traditiegetrouw is het Pinksterweekend een lang weekend om in en rond het huis te klussen. De bouwmarkten springen hier handig op in. Bijna alle bouwmarkten zijn geopend tijdens Tweede Pinksterdag. Daarnaast is er ook een deel van de bouwmarkten al geopend tijdens Eerste Pinksterdag.

Woonboulevard

Nog zo’n klassieker is om tijdens Pinksteren naar de Woonboulevard te gaan! Ook hierbij geldt dat de meeste woonboulevards op Eerste Pinksterdag gesloten zijn. Tweede Pinksterdag zijn alle woonboulevards geopend, waarbij de meeste de openingstijden van 12.00 tot 17.00 uur hanteren. Check echter elke woonboulevard voordat je deze wilt bezoeken, want Villa Arena is bijvoorbeeld al om 11.00 uur geopend.

Zijn in Duitsland de winkels geopend tijdens Pinksteren?

In Duitsland wordt er strenger omgegaan met het openen van winkels tijdens feestdagen. Bijna alle winkels in Duitsland zijn dan ook op zowel Eerste als Tweede Pinksterdag gesloten. Een voorbeeld is het grote winkelcentrum CentrO net over de Duitse grens in Oberhausen. Hier zijn alle winkels op zowel Eerste als Tweede Pinksterdag gesloten. Je ziet hierdoor dat in plaatsen in het grensgebied zoals Venlo en Maastricht extra druk zijn tijdens het Pinksterweekend omdat daar wel de winkels geopend zijn.